stufato di manzo

                           
                                               
                                                                                     dit is echt op de oude manier gewoon open vuur en in de haard!!
              

Op veler verzoek dit recept van een stoofschotel van rundvlees. Ik kook meestal op gevoel dus het is met dit recept moeilijk aan te geven hoeveel van dit en dat erin moet, het gaat vooral om smaak maar ik zal aangeven hoe ik hem meestal klaarmaak. Het allerbelangrijkste is ,gebruik goede spullen...dus geen kiloknaller vlees maar gewoon goed stoofvlees bij een goeie (scharrelvlees)slager vandaan en laat je door hem adviseren en met rode wijn bedoel ik goeie rode wijn geen supermarktje van 2 euro. Het uiteindelijke resultaat zal het vanzelf terugbetalen! Hier in Italie is dat niet zo moeilijk de slagers hebben erg mooi vlees en dr is wijn zat.....

nodig:
-1kilo stoofvlees (is voor 2 personen wel wat veel maar morgen is het nog lekkerder)
-2 wortelen
-2 uien
-3 teentjes knoflook
-2 stengels bleekselderij
-halve rode paprika
-halve gele paprika
-half potje zilveruitjes
-3 tomaten
-3 eetlepels bruine basterdsuiker
-2 plakken ontbijtkoek
-aceto balsamico
-kruiden   ( tijm/oregano/laurier/roosmarijn/salie/jeneverbessen/kruidnagel)
-2 gedroogde chilipepertjes
2 flesjes donker belgisch bier of halve liter rode wijn
-versgemalen peper en zout
-bouillonblokje ( of nog beter ...zelf getrokken bouillon)
-maizena
-roomboter
(-gietijzeren) pan met dikke bodem

Snij het vlees in stukjes van ongeveer 2cm ,dr mag best een vetrandje aanzittendat geeft smaak , smelt de boter in de pan en bestrooi de stukjes vlees met de peper en zout.
Als de boter niet meer bruist het vlees in de pan doen. NIET alles tegelijk maar in 3 a 4 keer, anders kook je het vlees ipv aanbraden en je verliest dan te veel vocht. Als al het vlees een mooi kleurtje heeft gekregen ( even apart in en bakje of al.folie doen) doe je de grof gesneden ui in de pan en laat het lekker aanfruiten samen met de knoflook. Dan het vlees erbij en alle andere lekkernijen. Dan is het sudderen geblazen, het liefst een uurtje of 4 a 5 zodat alle smaken zich kunnen ontwikkelen. PROEVEN!! tussendoor, misschien moet er iets meer suiker of aceto balsamico,zout enz bij...nu kan je het nog corrigeren. Aan het eind van de suddertijd is het misschien nodig om het iets te binden met wat maizena. Ik doe er altijd Vlaamse frieten bij of aardappelkroketjes, omdat ik meestal iets te veel maak en het de volgende dag nog lekkerder is eten we het dan met wat rijst! 
Zoals gezegd kook ik meestal op gevoel dus de ingredienten kunnen afwijken met wat je zelf lekker vind, maar je kan er eindeloos mee varieren dus doe es cherrytomaten of amsterdamse uitjes, zongedroogde tomaten, chorizo..enz.

buon apetito!!