basisrecept voor pizzadeeg

                                       

We krijgen regelmatig vragen van onze gasten wat het recept voor het pizzadeeg is dat we gebruiken tijdens de pizza-avonden. Het is eigenlijk een heel makkelijk recept die wij gekregen hebben van een Italiaanse kok die ons de geheimpjes heeft uitgelegd. Wij gebruiken altijd tipo "0" wat hier natuurlijk makkelijk verkrijgbaar is maar we denken dat de gewone bloem die overal te krijgen is ook wel voldoet.


                                                                      

- 1 kilo bloem, het liefst dus tipo "0"

- 400 ml water (ongeveer) met een temperatuur van ongeveer 25 graden.

- 25 gram verse gist

- 1 theelepel zout

- een beetje suiker of honing

- 30 ml olijfolie

Maak van de bloem op een houten plank of natuurstenen blad een bergje met een kuiltje en giet daarin voorzichtig de gist (dat eerst opgelost is in een beetje handwarm water) in en meng het met je vingers. Doe er het zout de olijfolie en de suiker/honing bij en meng het. Dan voorzichtig het water erbij en blijf tegelijk mengen tot je een homogene massa hebt ( het is soms nodig om er iets meer water of olijfolie bij te doen, het deeg moet makkelijk te kneden zijn). Nu goed kneden zoals je ook brooddeeg moet kneden ( de gluten moeten aan het werk) en doe dit ongeveer 15 minuten. Maak er dan een mooie bol van en zet het weg ( in een kom) op een relatief warme plaats met een vochtige doek erover. Na ongeveer 20 minuten, als het goed gerezen is, moet je het deeg nogmaals flink doorkneden en dan laten rusten (eventueel al in bolletjes). Dan is het deeg klaar voor gebruik. Overigens is het ook goed in te vriezen! Wij gebruiken natuurlijk onze houtgestookte pizza-oven maar er is inmiddels een leuke en tevens makkelijke vervanger op de markt; een elektrische pizza-oven van het merk Ferrari en deze is nog rood ook. Het voordeel van deze oven is dat hij rond de 375 graden heet wordt en dat haalt een gewone keukenoven niet. Er zit bovendien een keramische plaat in waar op gebakken kan worden. Inmiddels hebben al aardig wat gasten zo'n oven hier aangeschaft, hij is hier een stuk goedkoper.

                                                                                                                        

Het recept voor een mooie rode basissaus:

- blik tomatenblokjes uit de supermarkt (geen verse want daar zit minder smaak aan)

- handje geraspte kaas (parmigiano)

- flinke scheut olijfolie

- theelepel zout

- handje oregano

- evt. geperst teentje knoflook

Meng met een staafmixer in een hoge kom alles goed door elkaar totdat er een homogene massa is ontstaan.  Zet het geheel koel weg. Natuurlijk zijn er veel variaties mogelijk voor deze saus maar dit recept gebruiken wij altijd en het valt goed in de smaak.


Buon apetito!!