Panna cotta

                                                                                            
Dit is een heerlijk Italiaans nagerecht en vrij eenvoudig te maken. Het komt van oorsprong uit het noorden van Italië, uit de Piemonte. De vertaling is net zo simpel..."gekookte room". Er zijn tal van variaties te bedenken (zoals met yoghurt) maar ik zal hier de klassieke bereiding beschrijven:

- 400 ml vloeibare room
- 60 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 2 blaadjes gelatine (4 gr)

Week de gelatine in een kom met koud water. Splijt het vanillestokje en haal met de mespunt de vanillekorreltjes eruit en doe deze in een pan met de room. Doe ook het stokje er nog bij. Zet het ongeveer 5 minuten op een niet te hoog vuur. Wacht tot er damp van de room komt en roer de suiker erdoor tot die is opgelost. Zet nu het vuur hoger tot de room tegen de kook aan is en neem dan de pan van het vuur. Wacht 1 minuut en haal het vanillestokje eruit en voeg de goed  (tussen je vingers) uitgeknepen gelatine toe. Roer energiek om alles goed te mengen. 
Laat alles 5 minuten tot lauw afkoelen en roer 1 a 2 keer door om velvorming te voorkomen. Verdeel de creme voorzichtig over vier ramequins, af en toe roeren omdat de vanille naar de bodem zakt en je wilt het natuurlijk graag over alle vier de porties verdelen, Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen, dek ze af met folie en zet ze minstens 2 uur in de koelkast.
Om het te kunnen "storten" breng je water aan de kook en giet het in een diep bord of schaal, zet de ramequins hier 1 voor 1 in voor een paar seconden en zet dan omgekeerd op een mooi bord, schut zacht en wacht tot de panna cotta uit de ramequin valt.

Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om er een mooie saus bij te verzinnen ik zal een recept bijvoegen van een coulis van rood fruit.

- 200 gr bosvruchten uit de diepvries
- 50 gr suiker
- 1 gr zout
- 6 gr citroensap
- wat verse rode vruchtjes zoals aalbes/stukjes aardbei/framboos/braam.
- 4 blaadjes mint

Ontdooi de vruchtjes au-bain-marie, doe dan de suiker en het zout erbij en roer  ongeveer een minuut tot dit is opgelost. Doe alles in een keukenmachine met een mes en laat het ongeveer 20 sec. draaien, het moet een homogene massa worden. Werk de vruchten met een spatel door een fijne zeef om al het sap eruit te halen. Voeg het citroensap erdoor en roer goed. Dek de saus af en zet hem minstens 1 uur in de koelkast.
Giet de koude saus over de panna cotta en garneer met verse kleine rode vruchtjes en een blaadje mint.

Buon apetito!