Crostini misti

                                                            


Wat we hier regelmatig op het menu hebben zijn crostini misti, oftewel belegde stukken brood uit de oven. Er bestaan allerlei variaties en er valt van alles te bedenken hoe je ze gaat beleggen. Dit is dan uiteraard maar een voorbeeld.

Neem niet te vers brood en niet te poreus want het moet wat stevig blijven, dus een ciabatta of stokbrood van een dag of twee oud is prima. In dit recept gebruik ik de volgende groenten: paprika (rood en geel), ui (wit en rood), courgette (niet teveel witte vulling), aubergine (ook niet teveel witte vulling), knoflook, tomaat (alleen het vlees), champignons en kruiden naar smaak. Ik gebruik verse rozemarijn, salie en tijm, gedroogde oregano en uiteraard zout en peper uit de molen.
Snijd alle groenten in kleine stukjes of reepjes (dat is makkelijker te beleggen) en doe ze in een ovenschaal met flink wat olijfolie en een beetje witte wijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de ovenschaal ongeveer een half uur in de oven (controleer of het zacht genoeg is geworden, maar niet te papperig).
Sneetjes brood snijden en bedruipen met olijfolie en eventueel bestrijken met knoflook. De crostini beleggen met het groentemengsel (kleuren beetje mooi verdelen). 
Leg bovenop de crostini afwisselend gorgonzola, parmezaanse kaas en/of spek en zet ze de oven in totdat de kaas gesmolten is en de spek lekker knapperig is geworden.
 Probeer het ook eens met pesto of stukjes tomaat (alleen het brood in de oven), ui met pecorino (schapenkaas) en honing , ansjovis, zalm enz.                                                     Buon apetito!