crostata

 Crostata
8 personen, 20 minuten bereidingstijd + 1 uur wachttijd deeg + 40 minuten oventijd
en (als het lukt) een dag later eten
 
Frans bakt regelmatig zijn, inmiddels al beroemde, Casa dei Colli Crostata voor onze gasten, meestal gevuld met fruit uit eigen tuin. Dat kunnen kersen, abrikozen, vijgen, appels of peren zijn. Iedereen is er gek op.  

                                                                      

-250 gram bloem + iets extra voor het aanrecht (een deel van de bloem vervangen door amandelmeel is ook heerlijk)
-80 gram fijne kristalsuiker
-125 gram roomboter( in zachte klontjes)
-3 eidooiers (middelgroot)
-2 eetlepels geraspte-citroenschil
- 20 gram amandelschaafsel
- snufje zout
- poedersuiker
-  ongeveer 200 gram fijngesneden fruit naar keuze,  gemengd met een of twee eetlepels jam (voldoende om de bodem te bedekken)  

Zeef de bloem en suiker in één kom, maak een kuiltje in het midden en voeg er de boter,eierdooiers, de citroenschil en een snufje zout aan toe. Meng alles goed tot een samenhangend deeg ( het deeg mag niet te warm worden anders gaat het korrelen). Verpak het in plastic folie en leg het een uur in de koelkast ( platgemaakt koelt sneller).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg daarna uit en vul er ( een beboterde of met bakpapier beklede) bakvorm van 26 -28 cm mee. Houd een stukje deeg achter om reepjes te maken  voor de "aankleding". Bestrijk het deeg met de fruitmassa. Rol het resterende deeg uit en maak reepjes, druk ze plat op het aanrecht en snijd er reepjes van en leg ze kruislings over de fruitmassa. Strooi het amandelschaafsel erover. Zet de crostata 40 minuten in de oven op 180 graden. De eerste 15 minuten bedekken met bakpapier of aluminiumfolie en de resterende tijd zonder. Laat als het even kan de crostata een dagje staan (niet in de koelkast), dan wordt hij nog lekkerder. Bestrooi de crostata vlak voor het opdienen met poedersuiker. 


 
Buon apetito!