Het nieuwste nieuws van onze B&B

 NOVEMBRE/DICEMBRE
 
 
Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2019. Hieronder lees je het laatste nieuws van onze Bed & Breakfast van de afgelopen periode. 
 
 

TARTUFO
De herfstperiode staat in het teken van de truffeljacht. Mannen in groene pakken, vergezeld door truffelhonden, gaan op zoek naar de goudklompjes in de grond. Op speciale markten worden naast de zwarte - en witte variant, ook allerlei truffelproducten, zoals pasta's, risotto en - olie verkocht.  Wij zijn dit jaar in Pergola geweest, waar in een grote tent alle truffelverkopers bij elkaar staan. Zodra je de tent binnenkomt, komt de karakteristieke geur je tegemoet. 
  
 Er wordt gepraat over en gesnuffeld aan de truffels, er worden gekozen en gewogen. Het is geweldig leuk om mee te maken.
Maar ook als je liever buiten de overweldigende geur van de truffeltent wilt blijven, omdat je niet van truffel houdt of liever de chocoladeversie eet, zijn er voldoende kramen met andere lekkernijen aanwezig. Zelfs drop!!  En ook de wijnkramen zijn nooit ver weg, zodat het sowieso een gezellige middag wordt.  

 
 


OLIJVENPLUK BIJ DE CASA
 We hebben er naar uitgekeken, het plukken van onze eigen olijven. We hebben zo'n 15 bomen op het terrein staan en we hadden verhalen gehoord dat die best wat olie kunnen opleveren. 
Frans had de bomen in het voorjaar goed gesnoeid, er kwam prachtige bloesem aan en verder was het afwachten. Gedurende de zomer zagen we de groene vruchtjes groeien. In oktober kleurden ze al aardig zwart. Hulptroepen werden besteld , netten, manden, olijfkammen en blikken voor de olie werden aangeschaft. 
 
 
 
 We zagen al aardig wat bomen in de omgeving leeggehaald worden, terwijl ook de druivenoogst in volle gang was. Nog even volhouden, de hulptroepen zijn onderweg. Na wat winderige dagen, waren er al een aantal olijven op de grond gevallen, dus helaas niet meer bruikbaar. Na de pluk begint het fermentatieproces en moeten ze zo snel mogelijk naar de perserij . Eindelijk was het zover. Op een zonnige novemberochtend, gingen we vol goede moed aan de slag.

  
 
 
 
 Na slechts drie uurtjes waren de bomen leeg en hadden we twee manden vol. Zo'n 31 kilo was dit jaar de schamele oogst. Bij de Oleificio  konden we de oogst inruilen voor maar liefst drie (!)  hele liters verse olie.  Jammer, maar helaas. We hoorden dat de olijvenoogst overal een stuk minder was dit jaar. Daarentegen is het gelukkig een zeer goed jaar voor de druiven, dus op naar de wijnboer!! We hebben met onze geweldige plukkers, Helma en Rinie nog een paar heel gezellige dagen gehad.  

 
HERFSTKLEUREN ROND DE CASA
 De herfstkleuren laten hier wat langer op zich wachten dan in Nederland, zelfs nu in december zijn de bomen nog niet allemaal kaal, zijn de temperaturen nog hoog en kunnen we, als het zonnetje schijnt zelfs nog buiten lunchen.  Dus maken we vaak een wandeling in de omgeving en dat levert in dit seizoen mooie herfstplaatjes op.   


 
 
 
 
 
 

 
 
In ons fotoalbum, zie  Fotoalbum en op de facebookpagina zijn nog veel meer foto's te vinden. 
 
 
LE MARCHE OP NUMMER 2 BEST TE BEZOEKEN REGIO' S
Voor diegene die het nog niet hebben meegekregen. Le Marche is verkozen door reisgids 'The Lonely Planet"op nummer 2, beste regio's 2020. Na de Centraal-Aziatische zijderoute de leukste regio om te bezoeken ter wereld!!!
Zie:  https://lonelyplanet.nl/reistips-and-trends/best-in-travel-2020-top-10-regios
Nu weten wij dit natuurlijk al lang, maar nu is het geen goed bewaard geheim meer.
We verwachten niet echt direct busladingen met Chinezen (die kunnen beter naar de zijderoute gaan, is dichterbij voor hen), maar als je nog een vakantiebestemming zoekt, zouden wij het wel weten ........ Neem contact op

  
 
 
KERST BIJ DE CASA 
 Zoals in Nederland de schappen vanaf september gevuld zijn met Sinterklaas snoepgoed, liggen hier de winkels vanaf dezelfde tijd vol met Pannettone en Pandoro cakes,  traditionele kerstcakes. De vele soorten, merken en prijzen leveren behoorlijk wat keuzestress op, dus zijn wij naar de bakker gegaan voor een versie met drie soorten chocola. Smullen!! 
 
 
 
De italianen houden van de kerst. De huizen en dorpsstraten zijn allemaal prachtig verlicht. De beroemde kerstboom  op de heuvels van Castelplanio is, zoals elk jaar, te  bewonderen. 
 
 
In veel dorpen zijn gedurende deze dagen "presepe vivente" oftewel levende kerststallen. Het is eigenlijk meer een levend kerstverhaal. Door het hele dorp loopt een route, waar de plaatselijke bevolking, zowel kinderen als volwassenen, gekleed in 2000 jaar oude klederdracht in kraampjes brood staat te bakken en warme wijn te schenken. Het hele kerstverhaal komt voorbij, van de herders, compleet met echte schapen  tot  Josef en Maria, met ezel en de jongste baby van het dorp is kindeke Jezus . 
 
Zelf, komen we lastig in de kerststemming. Het weer is overdag nog heerlijk, met overdag, weliswaar in de zon, extreem warme temperaturen. De vrolijke Hollandse bloembollen die we hebben geplant steken hun koppies nu al boven de grond. We hopen het niet, maar er kan de komende tijd nog een pak sneeuw vallen.  
 
Wanneer we door de vorige "laatste nieuwsen" scrollen,  kijken we terug op ons eerste emigratiejaar. Een bijzonder jaar vol met gedenkwaardige momenten. We prijzen ons gelukkig hier op deze prachtige plek te kunnen wonen. De ultieme rust, die als een warme deken over je heen valt,  is zo fijn. We genieten elke dag weer van het,  met de seizoenen veranderende, prachtige  uitzicht. 
 

We hebben ons al aardig aangepast van onze Nederlandse - ik wil het snel geregeld hebben- manier naar de Italiaanse _het duurt wat langer, maar het komt altijd goed_ mentaliteit. We hebben hilarische momenten meegemaakt, waar we wel een boek mee kunnen vullen. Er waren een aantal, ook onverwachte,  werkzaamheden aan het huis, en de dag liep soms geheel anders dan gepland. We hebben veel hulp gekregen,  nieuwe vrienden gemaakt en ook onze familie is al meerdere keren op bezoek geweest om deze plek en regio te bewonderen.    
Onze nieuwe rol als bed and breakfast eigenaren is ons enorm goed bevallen. 
 We kijken graag terug op de lange, zwoele avonden op ons terras met alle leuke en lieve gasten die bij ons zijn geweest. De gezellige etentjes en de fijne gesprekken. We genoten van de enthousiaste verhalen over de mooie plekken die onze gasten bezochten. Het is erg fijn dat zowel oude Casa-bekenden als nieuwe gasten onze B&B hebben bezocht. En bijzonder leuk dat iedereen het zo naar de zin heeft gehad en blij was met alle tips, leuke routes en restaurants die we aangaven en dat ook heeft verwoord in ons gastenboek, zie  Gastenboek en op de Zoover website, zie https://www.zoover.nl/italie/le-marche-de-marken/mergo/casa-dei-colli/bed-and-breakfast.
 
We danken jullie voor de keuze bij onze Casa te verblijven en hopen jullie allemaal terug te zien. Er komen al aardig wat boekingen binnen voor volgend jaar, en dat is erg leuk, want we willen meer mensen laten genieten van deze geweldige plek. 
 We zijn druk bezig om Casa dei Colli nog mooier te maken, waarover meer in de volgende nieuwsbrief.
Iedereen hele fijne en relaxte feestdagen gewenst, en maak er een fantastisch 2020 van.
Wij gaan dat in ieder geval zeker doen, hopelijk tot volgend jaar! 
 
Frans en Carolien 
  
SETTEMBRE/ OTTOBRE 2019

 Het volgende seizoen dient zich langzaam aan, overdag is het meestal nog lekker warm, maar de avonden worden frisser. Gelukkig kan je bij ons op het terras onder de terrasverwarming nog  lekker buiten zitten en de lichtjes in de tuin zorgen voor een gezellige sfeer. 
 

En mocht het weer toch een keer niet meewerken, is het altijd nog leuk om een museum te bezoeken. Bijvoorbeeld  het papier en watermerkenmuseum (Museo della Carta e della Filligrana) in Fabriano, een half uurtje bij ons vandaan. Zeker voor kinderen erg leuk, omdat ze zelf mee mogen helpen met papier scheppen en persen. 
 
 
 
 
 
We hebben ook weer een aantal mooie plaatsjes en plekken bezocht.
Zo waren we bij Il Santuario di Frasassi ( inderdaad vlakbij de beroemde grotten van Frasassi)), maar ook dit prachtige heiligdom, gebouwd in een natuurlijke grot is een bezoek waard. Echt wonderschoon. 
 
,
We bezochten de kustplaats Fano, ongeveer een uurtje rijden. Keizer Augustus heeft hier in het jaar 9 een stadspoort laten bouwen, die er nog steeds staat en waar de marktbezoekers  elke zaterdag gewoon onderdoor lopen.  Er is ook een fijn strand met grote boulevard. 
 
 
 Pronto? Wat we met kerst gaan eten? Nou, ik sta nu nog midden in zee                    Heerlijke  pecorino kazen, de kaasverkoper keurt ze allemaal zelf  
Porchetta is varkensbuikspek met kruiden, een specialiteit in deze regio, niet geschikt voor vegetariërs, de fruit-en groentekraam daarentegen....
 
Keizer Augustus wilde graag met Frans op de foto.                                                     En omdat we er toch waren, genoten we een heerlijke vislunch.  
 
 Ook rond het huis zijn we, als de gasten op pad zijn, weer bezig met de ontbossing van de Casa. A never ending story, daar zijn we nu wel achter, want het groen groeit, groeit groeit maar door.
 
Frans  de houthakker is lekker  aan het zagen tussen het vakantiehuisje en de schuur.
 
 
 De grote vlier moet er ook aan geloven                                                                          Van onderen....
  

 Beetje kaal? Welnee, als je je omdraait is het alweer aangegroeid
 
Even lunchen met een salade met appels, vijgen, druiven en tomaatjes uit eigen tuin. Citroenolie van Rosini (zie vorige nieuwsbrief) en de honing van de buurman. 
 

 
 En weer doooooor, want  er werden nog even 140 zakken pellets geleverd voor de kachel deze winter. Die moesten allemaal de schuur in,  en jazeker,  Carolien heeft ook geholpen. 


 Gedurende 2 weekenden, wordt in het naburige dorp Tassenare, een jaarlijks cross-spektakel gehouden met motoren, 4-wheel-drives en oude tractoren. De hele buurt komt kijken, eten en drinken.
 
 
 
 
Ook de demonstratie van een ouderwetse dorsmachine trekt bekijks 
 
 
Tijdens een tourtochtje komen we langs de meest prachtige, authentieke dorpjes, zoals Palazzo. Als je nog een locatie zoekt voor een middeleeuwse film....
  

 Eten we een simpel bordje onderweg...

 
En als we onze vingers hebben afgelikt, drinken we nog een kopje koffie in de enige zowel bar als winkel in het prachtige gehucht Casteletta, waar alle mannen op zondag samen naar de Formule 1 kijken.   .
 
I
 
Eindelijk lukte het ons om het kerkje Santa Lucia in het naburige middeleeuwse dorp Serra San Quirico te bezichtigen. Het is alleen op zondagmiddag open, en een pareltje om te zien. 
 

 
 Omdat we  onze gasten veel bezienswaardighedentips van de nabije omgeving willen geven, zijn we onlangs op  'werk'bezoek naar Urbino geweest. De geboorteplaats van de beroemde 15e- eeuwse schilder Rafaël (Google maar even). Deze stad staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.   En is ook erg gezellig, want het is ook een studentenstad en je kan er de heerlijke crescia sfogliata di Urbino eten. 
 

 
 
 
 
 
 
 Op de terugweg reden we langs Acqualagna, dè truffelstad in deze regio. Alhoewel er meerdere plaatsen zijn, waar truffelfestivals gehouden worden. Vele restaurants serveren truffelmenu's in deze periode. Zooo lekker!!! We hebben alvast wat truffelsauzen en -olie meegenomen. 

 

Niet alleen barst het truffelseizoen los, ook de nieuwe wijnproductie is momenteel in volle gang. Zo rijd je regelmatig achter wagens met heerlijke Verdicchiotjes op weg naar hun baasjes om zich in smakelijke wijn om te laten toveren.
 
 
 
De lavendel is geknipt, de laatste bloemen zitten aan de oleanders en de pluimen en topinamboer staan weer in volle bloei. 
 En  wij gaan ook voor het eerst olijven plukken volgende maand. Ze kleuren al behoorlijk,  we zijn erg benieuwd hoeveel olie ze dit jaar opleveren. Daarover meer in het volgende nieuws. 
 
 
 
  En zo kijken we uit naar de herfst, een seizoen waarin alles goudgeel en rood kleurt,

 
  We gaan kastanjes poffen in de open haard, pannen stoofvlees en hartverwarmende soep maken èn heel veel appeltaarten bakken, want we hebben toch een appels.
 

 
 
We hebben tot nu toe alleen maar hele leuke en lieve gasten ontvangen. Veel van hen hebben de moeite genomen een mooie recensie te schrijven op Facebook, Zoover of ons gastenboek. We zijn hier erg blij mee en willen jullie hiervoor hartelijk danken. 
Klik  en kijk  Gastenboek  en   https://www.zoover.nl/italie/le-marche-de-marken/mergo/casa-dei-colli/bed-and-breakfast
 

Vluchtnieuws: 

Naast de gebruikelijke vluchten, zie Route; auto en vliegtuig  komt vanaf april 2020, Transavia met een rechtstreekse vlucht van Rotterdam naar Perugia op woensdag en zaterdag. En van Perugia is het slechts een uur rijden naar Casa dei Colli. Dus ik zou zeggen.....
 
 
Tot binnenkort,
 
Frans en Carolien  


 
 
                                                           AGOSTO 2019
Hotter than July 
 
FLITS... Dat was augustus. Deze maand is echt voorbij gevlogen. Waar waren we dan zo druk mee? 

Het leukste van het runnen van een B&B , is zorgen dat onze gasten het erg naar de zin hebben. Dus verwennen we ze met lekkere ontbijtjes, geven we veel tips over de omgeving, reserveren we een tafeltje in de omliggende restaurants voor ze,  en bezoeken we samen  een olijfolie- en wijnproducent. Ja, we geven toe, het is een heel zwaar leven. 
 
 
RONDLEIDING OLIJFOLIE PRODUCENT ROSINI
 Bij Oleificio Rosini wordt  (in het Engels)  uitleg gegeven over het hele proces van olijf tot olie en waar je op moet letten als je olijfolie koopt. Het enthousiasme waarmee Nadja over haar vak verteld is ongekend. Je leert pure olijfolie proeven als een sommolier Deze leerzame en vooral lekkere ochtend wordt afgesloten met een tafel voor heerlijke hapjes uit eigen tuin,  natuurlijk met de diverse soorten olijfolie. Zie ook  Activiteiten
 
 
 
 Citroen-, sinaasappel- en peperolie over, jawel, ijs. Echt heerlijk!  
 
EN WE PROEVEN NOG  EVEN DOOR: WITTE  WIJN, RODE WIJN,  SPUMANTE
Onze B&B staat midden tussen de wijnvelden. Deze regio staat bekend om de Verdicchio,  een heerlijk frisse, witte wijn. Dus een bezoek aan een wijnhuis is zeker aan te bevelen en wij vinden het geen straf om mee te gaan. Er zijn er hier enorm veel, van kleine familiebedrijven tot grote ondernemingen. We zijn al bij diverse wijnhuizen geweest en het is altijd een feestje. Met trots wordt  de geschiedenis van het wijnhuis verteld en het wijnprocedé uitgelegd (er komt meer kijken dan je denkt bij het maken van een flesje wijn).  Naast de welbekende Verdicchio, die bij elk wijnhuis weer anders smaakt, kan je ook diverse rode wijnen en spumantes proeven.  .    
 
 

 
EVEN IN DE BENEN
Is het alleen maar eten en drinken of bewegen jullie nog wel een beetje? Met de gebruikelijke, huishoudelijke taken rond de B&B, staat de stappenteller al snel over de 10.000 per dag. Desalniettemin is een lekkere wandeling met onderweg prachtige uitzichten, een heerlijke afwisseling.  In de bergen is het al snel wat koeler, wat met deze temperaturen wel aangenaam is. Dus wandelen we, hoogzomer vaak  rond Monte Murano en Monte San Vicino. 

Onlangs hebben we met onze gasten een wandeling gemaakt in het wonderschone Monte Conero gebied aan de kust.
Wat beloond werd met een mooie blik op de twee rotsen in zee, Le due Sorelle (de twee gezusters)..   
 
 
 
 
Na zo'n wandeling, is het heerlijk om even een duik te nemen bij een van de vele stranden rond Ancona of je rijdt even langs 'Lago di Cingoli', een  prachtig stuwmeer, waar je kan zwemmen, relaxen en natuurlijk eten en drinken. Het is er nooit druk en het is slechts 20 minuten bij de Casa vandaan.
 
 
 
 DE SFERISTERIO, MACERATA, EEN HELE BELEVENIS. 
 In de zomermaanden worden in het Sferisterium in het prachtige plaatsje Macerata,  openluchtconcerten en -opera's opgevoerd. Dat wilden wij weleens meemaken. Dochterlief was op bezoek, dus die kon gezellig mee.  

 
 
 De opera Carmen staat deze avond op het programma. Het decor en de kostuums, van het bekende liefdesverhaal,  zijn in een modern jasje gestoken, wat resulteert in een andere voorstelling dan je zou verwachten bij een opera, maar wel met de bekende aria's en muziek..
Zo'n Italiaanse opera-avond, is, ook zonder de opera zelf, al een 'voorstelling op zich. In de  voorafgaande uren zie je in het stadje al vele Italiaanse mannen in hun beste pak en dames  in een, meestal knalrode (operakleur?), avondjurk lopen, zodat direct duidelijk is, wie er naar de opera gaat. Op het grote plein vlak voor het theater, wordt op de terrassen een 'aperocena' , een hapje en drankje, genoten, want het begint om 21.00 uur en zal pas rond middernacht afgelopen zijn. Eenmaal in het theater is er  is veel discussie en gezwaai met kaarten wie op welke plaats moet gaan zitten.
Maar dan begint het enorme orkest te spelen en is iedereen stil. Op de muur naast het toneel is de Franse opera in het Engels en Italiaans 'óndertiteld'.  Halverwege de avond, in de veel te korte pauze,  spoeden de 3000 toeschouwers zich door de smalle gangen naar de lange rijen bij de bar en de wc, en vervolgens  naar buiten voor het theater. En bij de theaterbel, snel weer in omgekeerde volgorde, door de smalle gangen en hopend dat de rij voor de dames- w.c nu wat korter is. Na de voorstelling en het het zeer, zeer, zeer  langdurend buigen van de spelers, waarbij iedereen individueel een applaus ontvangt, wachten de restaurants en bars op het plein de menigte weer op en wordt er tot laat in de nacht gedronken en gegeten. Je moet het zeker een keer meemaken. 
 
BEESTEN IN HET NIEUWS
In de schemertijd (en waarschijnlijk ook heel vroeg in de ochtend, maar het is ons nog niet gelukt, vóór zonsopgang op te staan) zie je rond de Casa herten en zwijnen langslopen. Klaas, een van onze gasten, heeft ze op een avond mooi op de foto gezet. Later die avond, hoorden we wel schoten vallen. We hoopten van harte voor deze zeskoppige zwijnenfamilie, dat zij niet als het bekende streekgerecht 'Cinghiale' op de menukaart terecht zijn gekomen. 

 
 
 Laatst zat er zowaar ook een wilde wandelende tak op het terras. Het moet toch niet gekker worden hier. 
 
 
FESTA's en SAGRA's 
Vanaf het voorjaar zijn er in de dorpen regelmatig festa's en sagra's. Deze zijn ter ere van een oogst van een gewas, zodat er ook altijd een reden is om te eten. Het begint in mei met fave (tuinbonen)  en groene asperges en  in de zomermaanden is er geen houden meer aan. Elk dorp viert feest. We proberen er zoveel mogelijk mee te pakken, wat niet makkelijk is, want meestal is er in meerdere plaatsen tegelijkertijd wel wat te doen., zodat je wel moet kiezen. Sommige zijn heerlijk kneuterig , waar de dorpelingen aan grote tafels met elkaar eten. Er wordt door veel mama's en nonna's ter plekke gekookt en de kleine kinderen rennen hier tot laat in de avond rond.
Maak niet de fout direct  aan de bar te willen bestellen. Je gaat eerst in de rij voor de kassa, geeft je bestelling op, betaalt en ontvangt een bonnetje, dan verhuis je naar een andere rij en geef je het bonnetje af aan iemand (die vaak vlak naast de kassa staat, dat kan toch efficiënter zou je denken), diegene geeft de bestelling door aan de kok. Vervolgens wordt je naam omgeroepen als je eten klaar is en schuif je met je plastic bordje aan, aan een van de lange tafels naast de lokale bevolking.  
Op de grotere feesten zijn er ook live optredens. Een aantal dingen zijn ons als nieuwelingen wel opgevallen bij al die feestjes. De italianen eten meer dan dat ze drinken,  ze blijven het liefst de hele avond aan tafel met de buren ouwenelen, en wanneer er een band of artiest  optreedt, zitten ze netjes op stoeltjes te luisteren en komen de voetjes niet zo snel van de vloer. . 
 
 
 Hier in  het nabijgelegen dorp Cupramontana, op de 'Notte del Verdicchio', zitten de  Italianen aandachtig te luisteren naar de geweldige bluesartiest, Tom Attah. De enige die staat te swingen hier , is onze dochter. . 
 
 
DE POST, DE POST, WAT BRENGT VANDAAG DE POST?
Ja hoor, het is binnen. Ons koopcontract van deze geweldige Casa. Een half jaar na de overdracht, en na enig aandringen bij de makelaar, eindelijk in de bus, nou ja, voor zover het paste. Welkom in Italië. 

 Een nieuw bord maken is ook nog een klusje  voor de komende winter. 
 
HET REGENT VIJGEN 
Waar we in Nederland kortstondig en voor woekerprijzen een paar schamele vijgen buit konden maken bij de Appie, vallen ze hier volop uit onze eigen boom. We kunnen ze onmogelijk allemaal plukken. We hebben al aardig wat potten jam gemaakt en Frans heeft onze gasten al regelmatig verwend met een lekkere crostata van vijgen. Of we doen ze even onder de grill,  met pecorino (schapenkaas) of capra (geitenkaas) en de heerlijke citroenhoning van onze buren. Ook de druiven zijn nu heerlijk, het zijn net snoepjes, zo zoet. De laatste pruimen liggen op de fruitschaal, maar de appels en peren komen eraan.  Frans kan nog wel even taarten bakken, voorlopig. 
 

 
Dat maakt ook dat het alweer tijd wordt voor het snoeien van een aantal fruitbomen, de abrikoos, de kers en de pruim zijn weer gekortwiekt en nu hopen we maar dat we het goed gedaan hebben, zodat we volgend jaar weer een goede fruitoogst zullen hebben. 

 
  
En zo wordt het al bijna september, en komt er zo langzamerhand een nieuw seizoen aan. Wij zijn ook erg nieuwsgierig naar de herfstkleuren, de wijnoogst en straks in november natuurlijk onze eigen olijvenoogst.
We hebben al aardig wat boekingen voor het najaar, maar er zijn zeker nog kamers beschikbaar. Dus, heb je nog een paar vrije dagen en wil je onbeperkt ontspannen en genieten van het heerlijke Italiaanse leven hier,  je bent van harte welkom! 
 
Heb je nog een paar vrije dagen? Het kan nog, Klik hier:   Herfstactie 2019
 
 
 
 
Tot het volgende laatste nieuws, volg ons ondertussen op Facebook en Instagram, voor het laatste nieuws tussendoor. 
 
Frans en Carolien 

 
 
 
 JULI 2019 
Hot news vanuit de Casa
 
Deze keer hot news vanaf het terras bij de Casa. De thermometer geeft hier dagelijks meer dan 30 graden aan, dus kunnen we spreken van volop zomer hier in Mergo.

We zijn al redelijk ingeburgerd als het om de mediterrane siësta gaat. Dat betekent dat, als het even kan,  we de middagen even wat rustiger aan doen,  en lekker genieten van een briesje en een groot glas ijskoud komkommer-muntwater op het schaduwrijke terras. 

 

Another day at the office, maar dan anders.

Ondertussen groeit hier alles wel de hemel in, dus sommige dagen moeten we toch even doorpakken. Frans kon de boom in.


Ineens merkten we dat de radio steeds uitviel, ondanks dat we nu een zeer goede WiFi verbinding hebben. Er bleken een paar takken van de vijgenboom vóór de ontvangstschotel te zijn gegroeid, waardoor de verbinding steeds wegviel. Dus, heel jammer van die aanwezige vijgen, maar de internetverbinding gaat voor. Die takken moesten eraf en de verbinding is sindsdien weer prima.

De tweede keer dat Frans de boom in kon, moesten een aantal takken van de andere vijgenboom eraan geloven, omdat we door de bomen het graanveld niet meer zagen. Dat was dus een dagje zagen, knippen en het bruikbare hout opstapelen, voor de open haard in de winter. Ja je moet hier vooruit denken. 

 

Het is maar goed dat Frans geen hoogtevrees heeft, want hij moet nog weleens een ladder op.  Zo ook om een mooi beeldje te plaatsen, dat wij kregen van oud bekenden van de Casa. In het nisje, waar al eerder een Mariabeeldje stond, staat ze er weer prachtig bij en waakt hopelijk over ons. 

 

 

We hebben ondertussen al een aantal nieuwe gasten èn oud bekenden van de Casa mogen ontvangen. We vinden het erg leuk om ze te verwennen met lekkere ontbijtjes. We kunnen ze al aardig wat tips te geven over de omgeving. Leuke dorpen om te bezoeken, wandelroutes in de bergen, stranden en restaurants. We zijn erg blij, dat alle gasten het erg naar de zin hebben, en goede waarderingen in ons gastenboekje, op Zoover en Facebook achterlaten.

 

Het ontbijt met lokale en zelfgemaakte producten en een eitje van de kippetjes van de buurman. Elke dag weer een lekkere verrassing.   

We kregen van een van onze gasten, als blijk van waardering, een witte aubergine. Hij groeit erg goed en we zijn heel benieuwd hoe deze witte variant zal smaken straks. 

 

 

Oplettende bezoekers van onze website en facebookpagina, hebben al gemerkt dat we  regelmatig nieuwe foto’s plaatsen. Van de tuin en omgeving, maar ook van de kamers. 

 

De gastenkamers zijn lekker opgefrist met, waar nodig,  een nieuw bed, matrassen, kussens en beddengoed. In de kamers hebben we ook  een passpiegel opgehangen en aan de buitenkant hangen nu erg leuke naambordjes bij de deur, die we van  lieve familie hebben gekregen.          


 

Op een avond ….

 

zaten we `s avonds van een heerlijk maaltje mosselen uit Portonovo te genieten, met een lekker glaasje wijn erbij, Heerlijk rustig met louter vogelgezang.   


Werden we toch ineens opgeschrikt door een enorm gebulder.

We horen nog weleens wilde zwijnen rommelen tussen het koolzaad, maar dit was andere koek. 

Een enorm voertuig kwam het land naast ons oprijden.

 

Zonder enig gevoel van mededogen, werd al het koolzaad van het veld gerukt. Wij vreesden al voor de zwijnen in het veld, die we vlak ervoor nog hadden horen knorren, maar de slimmerds hadden al snel het hazenpad gekozen. Waarschijnlijk naar het naastgelegen graanveld, dat nog niet aan de beurt is om geoogst te worden.

Met een niet te stoppen energie werd er tot laat in de avond doorgewerkt, tot er geen sprietje koolzaad meer overeind stond. 

 

En zo is ons uitzicht weer een beetje veranderd, maar je hoort ons niet klagen,. Elke periode heeft zijn eigen charme en het blijft prachtig.  

 

 Stress bij de Casa

Zo’n siësta doorkomen bij de Casa, levert wel enorme stress op, namelijk keuzestress.

Met je boek of tijdschrift onder je arm kijk je eens rond in de tuin. Ga je liggen op een van de ligstoelen onder de bomen, zitten aan de eettafel  of  duik je in de lekker luie hangmat?

 

 

   Kies je een strandstoel met uitzicht over het graanveld of neem je een tuindouche om lekker af te koelen 


 

En dan een van de moeilijkste vragen van de dag. Wat en waar gaan we eten vanavond?   

Er is zoveel keus in fijne restaurants vlakbij de Casa. Wil je eenvoudig of superdeluxe, vis, vlees, of liever vegetarisch? Of schuif je hier bij de Casa aan, voor een pizza-avond of lekkere maaltijd. Ja, ja, vakantie bij de Casa,  pppff wat een keuzestress allemaal. 

   

Frans stookt de oven op voor een  gezellige pizza-avond. 

We hebben lampjes in de bomen rond het terras gehangen, dat in de avond een sfeervol gezicht is. Gezellig met de glimmende  vuurvliegjes die door de tuin dansen en de krekelgeluiden.  En dat onder het genot van een koele Verdicchio of een Rosso Conero,  kom je de avond wel door.  En dan heb ik het nog niet eens over een fantastische sterrenhemel, die elke avond weer een genot is om naar te kijken. 

 


In de tuin is het ook een feest te zien, welke bloemen er uitkomen en welk fruit rijp is, om zo vanaf de boom je mond in te laten verdwijnen. Kersen , abrikozen, pruimen, aalbessen en ook onze aardbeien en tomaatjes doen het goed. We hebben inmiddels onze eerste jams gemaakt, heerlijk hoor.  .

 

De appeltjes moeten nog even doorgroeien, maar al heel veel fruit is al heerlijk, zo van de boom. 

 

En ook in de tuin en omgeving bloeien nu de Oleanders en staan overal de zonnebloemen weer , zo'n vrolijk gezicht.

 

De uien van de buurman met hun grappige koppies 

En als we rondrijden de omgeving., onderweg naar de wijnboer, een strandje, een markt of gezellige sagra of festa in een pittoresk dorp, zien we zoveel schoonheid, dat doet gewoon zeer aan je ogen.  

 

 

 

 


En? Niets teveel gezegd toch? . 

Dus wil je dit ook (weer) eens zien, mail of bel ons even voor de mogelijkheden.  Neem contact op

Ook in het najaar, is het hier prachtig en hebben we nog diverse plekken in de kamers en het vakantiehuisje. 

 Tot zover dit hot news . A presto

Frans en Carolien 


 

 


JUNI 2019 
Nieuwe belevenissen rondom de Casa
 
Buongiorno, de maanden lijken te vliegen, we zijn hier alweer 5 maanden!
Hier vallen momenteel de mussen van het dak, van de warmte, toch eerst maar even een update van de afdeling watermanagement. Helaas was ons lekkageprobleem in de cantina toch nog niet verholpen, ondanks alle aanpassingen, zie vorige nieuwsbrief (even doorscrollen).

Tijdens een flinke regenbui kwam het water, via de muur, doodleuk de cantina instromen. Elk kwartier hadden we een emmer vol, het was letterlijk dweilen met de kraan open. 

  

 Dus moest de grond weer open om het probleem op te sporen. Na het euvel uiteindelijk gevonden te hebben, werd er een drainagesysteem in de grond geplaatst, het  waterleed  leek nu eindelijk verholpen...... tot de volgende hevige regenbui.. Volgens kenners is het sinds járen niet zo’n natte meimaand geweest in Italië. Het heeft voor heel veel wateroverlast gezorgd op vele plaatsen, en dus ook bij ons. Vanaf de Via Panocchia stroomde een rivier  over,  of eigenlijk dwars door, het net opnieuw aangelegde grindpad, ons huis tegemoet, modder en grind meevoerende. De afvoerkanaaltjes draaiden overuren. Uiteindelijk lag al het grind deels in het weiland en de rest helemaal beneden. Dus waren we een flinke dag grind aan het scheppen, afvoerkanaaltjes aan het leegmaken en met de kruiwagen  zo veel mogelijk grind weer omhoog verhuizen om de gaten en gleuven te dichten. En het positieve nieuws is , de cantina is droog gebleven!!!

 Toch mag de afdeling watermanagement nog niet naar huis, want de put buiten bleef nog dagen lang overstromen en in onze eigen, nieuwe douche loopt het water nog steeds niet goed weg. We hadden alle septic tanks net laten legen, maar hij is nu helemaal gevuld met water wat nauwelijks wegloopt. Wordt vervolgd.

Regende het dan iedere dag? Nee zeker niet. Was er dan ook nog iets leuks te beleven? Jazeker wel.  

 De jaarlijkse 1000 Miglia race, oldtimers van allerlei merken die 1000 mijl door Italië rijden

 

 Nu was deze keer de lunch in het stadje Fabriano, een klein half uurtje bij ons vandaan,  gepland. Dus bleven de auto's daar ook een tijdje staan en kon je ze goed bekijken. Geweldig leuk om mee te maken. 

 

We verwenden onze  gasten met lekkere ontbijtjes, en daarop werden wij verwend met zeer goede waarderingen op recensiesite Zoover.  

  

 

 We hebben een bedrijfspagina op Facebook aangemaakt, waar we naast de Facebookgroep, Vrienden van Casa dei Colli en Instagramaccount  casadeicollifrans_carolien  regelmatig nieuws en foto’s op plaatsen. Kijk maar eens op Casa dei Colli, B&B en vakantiehuisje. Liken is leuk!!

We hebben ook nieuwe foto's in ons  Fotoalbum geplaatst, met name in  de mappen rondom de Casa en Landschap Le Marche.

 


 

En dan was daar onze eerste Cantine Aperte. De jaarlijkse megawijnproeverij bij vele wijnhuizen. 

Voor diegene die het niet kennen, Voor 10 euro koop je bij het eerste wijnhuis een glas en daarmee kan je bij alle wijnhuizen als een soort kroegentocht overal hun wijnen proeven. We bleven dicht bij huis, omdat we midden in het Verdicchio gebied wonen, zijn hier al  meer wijnhuizen, dan dat we in één weekend aankonden.

  

Uitleg in de wijngaard, een bandje,  vrienden voor het leven gemaakt en tot slot nog een feest bij een van onze huisleveranciers, om de hoek en natuurlijk de heerlijkste wijnen geproefd.   Kortom, het waren twee enerverende dagen.  

 


 

 


Verder klussen we nog lekker door, hier bij de Casa. De schuurdeur die op half 11 hing, is weer hersteld en het stoepje ervoor is opgehoogd en recht gelegd.

 

Aan de cantina wordt ook nog doorgewerkt, we houden je nog even in spanning, daarover volgende keer meer. 

En toen was er ineens dit....

 

Een tuin met pluis uit de enorme Populier, het leek wel of het gesneeuwd had.  Alles zat onder, er was niet tegenop te harken.  En al dat spul blijft als engelenhaar vastgeplakt aan de takken van de rozemarijn en de tijm. Het is er niet tussenuit te krijgen.

Tot slot nog even een lekker evenementje meegepikt. Het Gelato Artigianale festival in Agugliano.. Een wedstrijd voor ijsmakers uit het hele land. Zo waren er smaken als pesto, sacher, buffelmelk, vijgen.. ..te veel om op te noemen en te proeven. Jammer zeg, moeten we volgend jaar weer.  

 


  Binnenkort weer nieuw nieuws, kijk voor tussentijdse updates via Facebook of Instagram.  
MEI 2019 

Nieuwe belevenissen rondom de Casa

 

De lente is begonnen, de gemiddelde temperatuur stijgt en dat is zeker te merken aan de natuur. Eerst werden we verwend met mooie bloesem in de fruitbomen in onze tuin. Nu beginnen de vruchten al te groeien. Het is een prachtig gezicht om het landschap te zien veranderen, naar een nieuw seizoen.

 


 En al  dat koolzaad naast ons huis. We krijgen er geen genoeg van om naar te kijken, zo prachtig. 

 

Wie het filmpje heeft gemist, kijk nog even op de facebookpagina van vrienden van casa dei colli.

Dat betekent ook dat het gras flink groeit in de tuin, en dat er dus gemaaid moet worden. Dus  op naar de plaatselijke ferramenta, om een een  gras- en bosmaaier aan te schaffen. Dat is hier een belevenis op zich, waar je zeker een halve dag voor moet reserveren.  Het is geweldig hoe ze hier alle tijd nemen, om je alle ins en outs van de machines goed uit te leggen. Ondertussen komen alle oude mannetjes, die het dorp te bieden heeft, één voor één binnen druppelen, luisteren aandachtig mee en geven zo nodig ongevraagd en onverstaanbaar advies. Het maakt ze niet uit, dat ze een hele tijd moeten wachten, terwijl ze waarschijnlijk alleen een schroefje kwamen halen.

 Die tuin is toch groter dan je denkt, nog even doormaaien Frans. 

 

Ondertussen wordt er ook nog druk gewerkt om de voormalige cantina op te knappen. We willen graag  meer comfort bieden aan onze gasten, naast de eigen kamer. Er komt er een keuken en zitplaatsen om te eten, een drankje te drinken en te relaxen. Met een kachel erbij wordt het zo ook een gezellige plek voor het koudere seizoen.  

 

Dit alles gaat natuurlijk niet zomaar. Wegens een vochtprobleem, moest de gehele stenen vloer eruit. Er werd een speciale ondervloer gelegd om de boel goed droog te houden. Hiervoor moest de grond eerst worden uitgegraven, om voldoende hoogte te houden, zodat je wel rechtop kan lopen.  Vervolgens werd de speciale ondervloer gelegd en daar weer beton over gestort. En dan nog  nieuwe plavuizen.

 

 De vloer ligt er nu in. Nu de rest nog. 

Er zijn kanaaltjes gegraven om het overtollige water voor het huis af te voeren.

 

Vanuit onze eigen badkamer boven, lekte de douche zo de cantina eronder in en aangezien leidingen hier allemaal in de muren verstopt zitten, moest onze gehele badkamer gesloopt en vernieuwd. De details zullen we je besparen, maar het idee werd geopperd om alsnog de cameraploeg van het programma "Ik Vertrek” te bellen, voor een vermakelijke uitzending. Gelukkig komt alles goed uiteindelijk. 

 


Af en toe kijken we gewoon maar even om ons heen om te genieten van wonderschone luchten.   

    Een  tsunami wolk

De italianen hebben ook weer zin in een feestje,  de aankondigingen voor de diverse sagra’s en festa’s in de omliggende dorpen hangen al overal op de borden. 

 

 Dus af en toe pikken we een feestje mee. Hieronder het Sagra dell'Asparago in het naburige sorp Avacelli. 

Biertje, bandje, familie op bezoek en een zonnetje, wat wil je nog meer?

 In het weekend van 25 en 26 mei is er weer de jaarlijkse Cantine Aperte. Hierbij openen de wijnhuizen hun deuren en kan je  overal de heerlijke, lokale wijnen proeven.  Wil je mee met ons?  We hebben nog  ruimte beschikbaar.

 


 Een bloemenfestival in naburig dorp, Poggio San Marcello. Italianen houden wel van geraniums, maar ze zitten er niet achter hoor. 

 

De regionale bierbrouwer moest natuurlijk ook even worden getest.....en is zeker geslaagd. Let op de prachtige roofvogel bovenin de foto! 

 Regelmatig cirkelen er grote roofvogels rond en zat er een grote uil op ons Casa dei Colli bord.  Ook zagen we hertjes en zwijnen lopen, helaas geen goede foto van kunnen maken, maar you get the picture.

 

Ondertussen hebben we ook al gasten mogen ontvangen, die we met Pasen en Koningsdag wat extra verwennen. 


 
 Maar het uitzicht vanuit het vakantiehuisje is al een verwennerij op zich, zeg nou zelf. 
 

 
De natuur groeit en bloeit lekker door hier op de Casa. We kijken onze ogen uit. 
 

 
En als het even kan,  kijken we ook wat verder, zoals in Ancona en Sirolo. We leren de omgeving al aardig kennen. 
 
Tot zover weer het laatste nieuws. Alla prossima!
 
We zijn ook weer op Instagram te vinden, klik onderaan de pagina en volg ons casadeicollifrans_carolien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 MAART 2019
 
Wij zijn hier, nu een paar weken geleden,  als nieuwe bewoners neergestreken en we vielen direct met onze neus in de boter, of, beter gezegd, in de sneeuw. Al een paar keer is Mergo bedekt geweest onder een wit laagje. Dit ziet er prachtig uit, maar de koude temperaturen, die dit met zich meebrengt, is voor ons, stadse, cv-gestookte kasplantjes wel even wennen.

De Italiaanse boerderijen zijn duidelijk gebouwd om koel te blijven tijdens de warme, zinderende zomers. Desalniettemin proberen we warm te blijven en hebben volop fossiele brandstoffen aangeschaft. Ook een elektrische deken is hier echt geen overbodige luxe.


Hout en pellets voor de open haard en kachel

 

Gelukkig is de temperatuur inmiddels gestegen en begint het duidelijk voorjaar te worden. Elke dag schijnt de zon flink over de steeds groener wordende velden, de krokussen komen boven en veel bomen en struiken staan al volop in de knop. We kunnen al vaak lekker buiten lunchen met een bordje pasta.


Daarnaast zijn we natuurlijk druk bezig om de Casa ons een beetje eigen te maken en alles in orde te maken, voordat onze gasten arriveren.  Zo hebben we ons naambordje geplaatst en de bel in ere hersteld.


 

En is dit de tijd om de tuin flink aan te pakken

 

 Frans is de olijfbomen aan het kortwieken en deze bomen hebben hun hout afgestaan om onze pizza-oven straks flink op te kunnen stoken. .


 We genieten hier enorm van de heerlijke stilte;  hier geen stadsgeluiden, zoals trams en ruziënde buren, maar (mits Frans zijn kettingzaag even neerlegt) alleen een vogel of zoemende bij.

 

Daarnaast doen we ook heel "vervelende" klusjes, zoals het bezoeken van de plaatselijke markt, de restaurants in de omgeving, allemaal om onze gasten zo goed mogelijk te kunnen informeren. 

 

De lokale markt in Moie is weer opgestart, waar allerlei lokale specialiteiten te verkrijgen zijn

Lekker  lunchen aan de kust, in Senigallia 

We hebben met diverse mensen in de buurt kennisgemaakt en laatst stond de buurjongen, wiens kippen onze verse eitjes leveren, voor de deur met een fles zelfgemaakte vino di visciole, een typisch Marchiaanse  versterkte kersenwijn.  

Wat superfijn voor ons is, is dat er zeer aardige Nederlanders in de buurt wonen, wiens hulp, adviezen en tips we zeer ter harte nemen.  

 

Een  wijnproeverij bij onze wijnleverancier 

We proberen ons, als haastige en stipte Nederlanders, aan te passen aan de  piano, piano mentaliteit van de Italianen. Zo accepteren we dat het inschrijven in de gemeente Mergo een paar bezoeken kost, omdat de dienstdoende ambtenaar je niet in één of twee keer vertelt welke documenten je allemaal nodig hebt, dan ineens tien dagen zonder vervanging weg is en tijdens het laatste bezoek van 1,5 uur steeds moet bellen met een collega om te vragen wat ze allemaal moet doen. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Zo hebben we na amper een tiental mailtjes, Appjes en telefoontjes met de internetmonteur nu een snellere en sterkere WIFI-verbinding op het hele terrein.

Daarnaast genieten we van de enorme rust hier en maken we ook tijd voor wandelingen in de omgeving  en genieten van de spectaculaire uitzichten. 


Een zondagochtend in februari, vlakbij de Casa 

Vanuit hier kan je zoveel kanten op, dat we amper kunnen kiezen.

 

Kortom we vervelen ons zeker niet en beginnen ons al aardig thuis te voelen. We hopen je hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen, zodat je zelf kan ervaren wat deze regio allemaal te bieden heeft. 

Mocht je in één vakantie meerdere regio’s willen bezoeken, kunnen we het je makkelijk maken met ons nieuwe combinatie-arrangement met een bevriende B&B in de Abruzzen, Dolce far Niente. Zie op onze website onder het eerste kopje, bij combinatie-arrangement.  

De komende tijd staat onder andere in het teken van een verbouwing. Voor de CasadeiColli-kenners onder jullie, het  heeft onder andere, te maken met deze onderstaande ruimte.


 

Daarover meer in het volgende laatste nieuws.  

Als je wilt kan je, voor tussendoornieuws,  ons ook volgen via de openbare facebookpagina, Vrienden van B&B Casa dei Colli, zie onderaan de pagina. 

  

En de zon gaat weer mooi onder

 

Ci Vediamo!