Het laatste nieuws van onze B&B

 
 
JUNI 2019 
Nieuwe belevenissen rondom de Casa
 
Buongiorno, de maanden lijken te vliegen, we zijn hier alweer 5 maanden!
Hier vallen momenteel de mussen van het dak, van de warmte, toch eerst maar even een update van de afdeling watermanagement. Helaas was ons lekkageprobleem in de cantina toch nog niet verholpen, ondanks alle aanpassingen, zie vorige nieuwsbrief (even doorscrollen).

Tijdens een flinke regenbui kwam het water, via de muur, doodleuk de cantina instromen. Elk kwartier hadden we een emmer vol, het was letterlijk dweilen met de kraan open. 

  

 Dus moest de grond weer open om het probleem op te sporen. Na het euvel uiteindelijk gevonden te hebben, werd er een drainagesysteem in de grond geplaatst, het  waterleed  leek nu eindelijk verholpen...... tot de volgende hevige regenbui.. Volgens kenners is het sinds járen niet zo’n natte meimaand geweest in Italië. Het heeft voor heel veel wateroverlast gezorgd op vele plaatsen, en dus ook bij ons. Vanaf de Via Panocchia stroomde een rivier  over,  of eigenlijk dwars door, het net opnieuw aangelegde grindpad, ons huis tegemoet, modder en grind meevoerende. De afvoerkanaaltjes draaiden overuren. Uiteindelijk lag al het grind deels in het weiland en de rest helemaal beneden. Dus waren we een flinke dag grind aan het scheppen, afvoerkanaaltjes aan het leegmaken en met de kruiwagen  zo veel mogelijk grind weer omhoog verhuizen om de gaten en gleuven te dichten. En het positieve nieuws is , de cantina is droog gebleven!!!

 Toch mag de afdeling watermanagement nog niet naar huis, want de put buiten bleef nog dagen lang overstromen en in onze eigen, nieuwe douche loopt het water nog steeds niet goed weg. We hadden alle septic tanks net laten legen, maar hij is nu helemaal gevuld met water wat nauwelijks wegloopt. Wordt vervolgd.

Regende het dan iedere dag? Nee zeker niet. Was er dan ook nog iets leuks te beleven? Jazeker wel.  

 De jaarlijkse 1000 Miglia race, oldtimers van allerlei merken die 1000 mijl door Italië rijden

 

 Nu was deze keer de lunch in het stadje Fabriano, een klein half uurtje bij ons vandaan,  gepland. Dus bleven de auto's daar ook een tijdje staan en kon je ze goed bekijken. Geweldig leuk om mee te maken. 

 

We verwenden onze  gasten met lekkere ontbijtjes, en daarop werden wij verwend met zeer goede waarderingen op recensiesite Zoover.  

  

 

 We hebben een bedrijfspagina op Facebook aangemaakt, waar we naast de Facebookgroep, Vrienden van Casa dei Colli en Instagramaccount  casadeicollifrans_carolien  regelmatig nieuws en foto’s op plaatsen. Kijk maar eens op Casa dei Colli, B&B en vakantiehuisje. Liken is leuk!!

We hebben ook nieuwe foto's in ons  Fotoalbum geplaatst, met name in  de mappen rondom de Casa en Landschap Le Marche.

 


 

En dan was daar onze eerste Cantine Aperte. De jaarlijkse megawijnproeverij bij vele wijnhuizen. 

Voor diegene die het niet kennen, Voor 10 euro koop je bij het eerste wijnhuis een glas en daarmee kan je bij alle wijnhuizen als een soort kroegentocht overal hun wijnen proeven. We bleven dicht bij huis, omdat we midden in het Verdicchio gebied wonen, zijn hier al  meer wijnhuizen, dan dat we in één weekend aankonden.

  

Uitleg in de wijngaard, een bandje,  vrienden voor het leven gemaakt en tot slot nog een feest bij een van onze huisleveranciers, om de hoek en natuurlijk de heerlijkste wijnen geproefd.   Kortom, het waren twee enerverende dagen.  

 


 

 


Verder klussen we nog lekker door, hier bij de Casa. De schuurdeur die op half 11 hing, is weer hersteld en het stoepje ervoor is opgehoogd en recht gelegd.

 

Aan de cantina wordt ook nog doorgewerkt, we houden je nog even in spanning, daarover volgende keer meer. 

En toen was er ineens dit....

 

Een tuin met pluis uit de enorme Populier, het leek wel of het gesneeuwd had.  Alles zat onder, er was niet tegenop te harken.  En al dat spul blijft als engelenhaar vastgeplakt aan de takken van de rozemarijn en de tijm. Het is er niet tussenuit te krijgen.

Tot slot nog even een lekker evenementje meegepikt. Het Gelato Artigianale festival in Agugliano.. Een wedstrijd voor ijsmakers uit het hele land. Zo waren er smaken als pesto, sacher, buffelmelk, vijgen.. ..te veel om op te noemen en te proeven. Jammer zeg, moeten we volgend jaar weer.  

 


  Binnenkort weer nieuw nieuws, kijk voor tussentijdse updates via Facebook of Instagram.  
MEI 2019 

Nieuwe belevenissen rondom de Casa

 

De lente is begonnen, de gemiddelde temperatuur stijgt en dat is zeker te merken aan de natuur. Eerst werden we verwend met mooie bloesem in de fruitbomen in onze tuin. Nu beginnen de vruchten al te groeien. Het is een prachtig gezicht om het landschap te zien veranderen, naar een nieuw seizoen.

 


 En al  dat koolzaad naast ons huis. We krijgen er geen genoeg van om naar te kijken, zo prachtig. 

 

Wie het filmpje heeft gemist, kijk nog even op de facebookpagina van vrienden van casa dei colli.

Dat betekent ook dat het gras flink groeit in de tuin, en dat er dus gemaaid moet worden. Dus  op naar de plaatselijke ferramenta, om een een  gras- en bosmaaier aan te schaffen. Dat is hier een belevenis op zich, waar je zeker een halve dag voor moet reserveren.  Het is geweldig hoe ze hier alle tijd nemen, om je alle ins en outs van de machines goed uit te leggen. Ondertussen komen alle oude mannetjes, die het dorp te bieden heeft, één voor één binnen druppelen, luisteren aandachtig mee en geven zo nodig ongevraagd en onverstaanbaar advies. Het maakt ze niet uit, dat ze een hele tijd moeten wachten, terwijl ze waarschijnlijk alleen een schroefje kwamen halen.

 Die tuin is toch groter dan je denkt, nog even doormaaien Frans. 

 

Ondertussen wordt er ook nog druk gewerkt om de voormalige cantina op te knappen. We willen graag  meer comfort bieden aan onze gasten, naast de eigen kamer. Er komt er een keuken en zitplaatsen om te eten, een drankje te drinken en te relaxen. Met een kachel erbij wordt het zo ook een gezellige plek voor het koudere seizoen.  

 

Dit alles gaat natuurlijk niet zomaar. Wegens een vochtprobleem, moest de gehele stenen vloer eruit. Er werd een speciale ondervloer gelegd om de boel goed droog te houden. Hiervoor moest de grond eerst worden uitgegraven, om voldoende hoogte te houden, zodat je wel rechtop kan lopen.  Vervolgens werd de speciale ondervloer gelegd en daar weer beton over gestort. En dan nog  nieuwe plavuizen.

 

 De vloer ligt er nu in. Nu de rest nog. 

Er zijn kanaaltjes gegraven om het overtollige water voor het huis af te voeren.

 

Vanuit onze eigen badkamer boven, lekte de douche zo de cantina eronder in en aangezien leidingen hier allemaal in de muren verstopt zitten, moest onze gehele badkamer gesloopt en vernieuwd. De details zullen we je besparen, maar het idee werd geopperd om alsnog de cameraploeg van het programma "Ik Vertrek” te bellen, voor een vermakelijke uitzending. Gelukkig komt alles goed uiteindelijk. 

 


Af en toe kijken we gewoon maar even om ons heen om te genieten van wonderschone luchten.   

    Een  tsunami wolk

De italianen hebben ook weer zin in een feestje,  de aankondigingen voor de diverse sagra’s en festa’s in de omliggende dorpen hangen al overal op de borden. 

 

 Dus af en toe pikken we een feestje mee. Hieronder het Sagra dell'Asparago in het naburige sorp Avacelli. 

Biertje, bandje, familie op bezoek en een zonnetje, wat wil je nog meer?

 In het weekend van 25 en 26 mei is er weer de jaarlijkse Cantine Aperte. Hierbij openen de wijnhuizen hun deuren en kan je  overal de heerlijke, lokale wijnen proeven.  Wil je mee met ons?  We hebben nog  ruimte beschikbaar.

 


 Een bloemenfestival in naburig dorp, Poggio San Marcello. Italianen houden wel van geraniums, maar ze zitten er niet achter hoor. 

 

De regionale bierbrouwer moest natuurlijk ook even worden getest.....en is zeker geslaagd. Let op de prachtige roofvogel bovenin de foto! 

 Regelmatig cirkelen er grote roofvogels rond en zat er een grote uil op ons Casa dei Colli bord.  Ook zagen we hertjes en zwijnen lopen, helaas geen goede foto van kunnen maken, maar you get the picture.

 

Ondertussen hebben we ook al gasten mogen ontvangen, die we met Pasen en Koningsdag wat extra verwennen. 


 
 Maar het uitzicht vanuit het vakantiehuisje is al een verwennerij op zich, zeg nou zelf. 
 

 
De natuur groeit en bloeit lekker door hier op de Casa. We kijken onze ogen uit. 
 

 
En als het even kan,  kijken we ook wat verder, zoals in Ancona en Sirolo. We leren de omgeving al aardig kennen. 
 
Tot zover weer het laatste nieuws. Alla prossima!
 
We zijn ook weer op Instagram te vinden, klik onderaan de pagina en volg ons casadeicollifrans_carolien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 MAART 2019
 
Wij zijn hier, nu een paar weken geleden,  als nieuwe bewoners neergestreken en we vielen direct met onze neus in de boter, of, beter gezegd, in de sneeuw. Al een paar keer is Mergo bedekt geweest onder een wit laagje. Dit ziet er prachtig uit, maar de koude temperaturen, die dit met zich meebrengt, is voor ons, stadse, cv-gestookte kasplantjes wel even wennen.

De Italiaanse boerderijen zijn duidelijk gebouwd om koel te blijven tijdens de warme, zinderende zomers. Desalniettemin proberen we warm te blijven en hebben volop fossiele brandstoffen aangeschaft. Ook een elektrische deken is hier echt geen overbodige luxe.


Hout en pellets voor de open haard en kachel

 

Gelukkig is de temperatuur inmiddels gestegen en begint het duidelijk voorjaar te worden. Elke dag schijnt de zon flink over de steeds groener wordende velden, de krokussen komen boven en veel bomen en struiken staan al volop in de knop. We kunnen al vaak lekker buiten lunchen met een bordje pasta.


Daarnaast zijn we natuurlijk druk bezig om de Casa ons een beetje eigen te maken en alles in orde te maken, voordat onze gasten arriveren.  Zo hebben we ons naambordje geplaatst en de bel in ere hersteld.


 

En is dit de tijd om de tuin flink aan te pakken

 

 Frans is de olijfbomen aan het kortwieken en deze bomen hebben hun hout afgestaan om onze pizza-oven straks flink op te kunnen stoken. .


 We genieten hier enorm van de heerlijke stilte;  hier geen stadsgeluiden, zoals trams en ruziënde buren, maar (mits Frans zijn kettingzaag even neerlegt) alleen een vogel of zoemende bij.

 

Daarnaast doen we ook heel "vervelende" klusjes, zoals het bezoeken van de plaatselijke markt, de restaurants in de omgeving, allemaal om onze gasten zo goed mogelijk te kunnen informeren. 

 

De lokale markt in Moie is weer opgestart, waar allerlei lokale specialiteiten te verkrijgen zijn

Lekker  lunchen aan de kust, in Senigallia 

We hebben met diverse mensen in de buurt kennisgemaakt en laatst stond de buurjongen, wiens kippen onze verse eitjes leveren, voor de deur met een fles zelfgemaakte vino di visciole, een typisch Marchiaanse  versterkte kersenwijn.  

Wat superfijn voor ons is, is dat er zeer aardige Nederlanders in de buurt wonen, wiens hulp, adviezen en tips we zeer ter harte nemen.  

 

Een  wijnproeverij bij onze wijnleverancier 

We proberen ons, als haastige en stipte Nederlanders, aan te passen aan de  piano, piano mentaliteit van de Italianen. Zo accepteren we dat het inschrijven in de gemeente Mergo een paar bezoeken kost, omdat de dienstdoende ambtenaar je niet in één of twee keer vertelt welke documenten je allemaal nodig hebt, dan ineens tien dagen zonder vervanging weg is en tijdens het laatste bezoek van 1,5 uur steeds moet bellen met een collega om te vragen wat ze allemaal moet doen. Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Zo hebben we na amper een tiental mailtjes, Appjes en telefoontjes met de internetmonteur nu een snellere en sterkere WIFI-verbinding op het hele terrein.

Daarnaast genieten we van de enorme rust hier en maken we ook tijd voor wandelingen in de omgeving  en genieten van de spectaculaire uitzichten. 


Een zondagochtend in februari, vlakbij de Casa 

Vanuit hier kan je zoveel kanten op, dat we amper kunnen kiezen.

 

Kortom we vervelen ons zeker niet en beginnen ons al aardig thuis te voelen. We hopen je hier op deze prachtige plek te mogen verwelkomen, zodat je zelf kan ervaren wat deze regio allemaal te bieden heeft. 

Mocht je in één vakantie meerdere regio’s willen bezoeken, kunnen we het je makkelijk maken met ons nieuwe combinatie-arrangement met een bevriende B&B in de Abruzzen, Dolce far Niente. Zie op onze website onder het eerste kopje, bij combinatie-arrangement.  

De komende tijd staat onder andere in het teken van een verbouwing. Voor de CasadeiColli-kenners onder jullie, het  heeft onder andere, te maken met deze onderstaande ruimte.


 

Daarover meer in het volgende laatste nieuws.  

Als je wilt kan je, voor tussendoornieuws,  ons ook volgen via de openbare facebookpagina, Vrienden van B&B Casa dei Colli, zie onderaan de pagina. 

  

En de zon gaat weer mooi onder

 

Ci Vediamo!